İş Hukuku Nedir, Haklı Fesih Şartları Nelerdir?

13/03/2023

İş Hukuku Nedir, Haklı Fesih Şartları Nelerdir?

İş hukuku, çalışma yaşamına ilişkin olarak, sözleşmenin niteliği ve feshi, işçi ücretleri, yıllık izin ve fazla çalışma, kıdem, ihbar ve iş güvencesi tazminatları, hafta tatili, iş güvencesi, çıkarılan işçinin işe iade hakkı ve sonuçları, yeni iş arama izni, toplu işçi çıkarma, engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluklarını İş Kanunu'na uygun şekilde belirler, ayrıntılı olarak düzenler, ve daha iyiye yönlendirir.

Haklı Fesih Nedenleri

Sağlık Sebepleri
Ahlak Ve İyiniyet Kurallarına Uymayan Haller Ve Benzerleri
Zorlayıcı Sebepler

İşçi İşverene Neden İhtarname Çeker?

İşçinin işverene ihtarname göndermesi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

İşçiye fazla mesai yaptırılması,

Fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi,

İşçiye yıllık izin verilmemesi,

İşçiye yıllık izin ücretinin ödenmemesi,

İşyerinde mobbing yapılması,

İşçinin haksız olarak işten çıkarılması,

İşçiye ücretin ödenmemesi,

İşçiye ücretinin eksik ödenmesi,

İşçinin zorla istifa ettirilmesi gibi nedenler sıralanabilir.

4857 sayılı İş Kanunu 17. madde uyarınca iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa yazılı olarak bildirilmesi esastır. İş Kanunu’nun 17. Maddesi gereğince; 6 aya kadar süren çalışmalarda 2 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar süren çalışmalarda 4 hafta, 1,5 yıldan 3 yıla kadar süren çalışmalarda 6 hafta, 3 yıldan uzun süren çalışmalarda 8 hafta bildirim süresi uygulanmaktadır. İş sözleşmesini; performansa, işçinin davranışlarına, işin, işletmenin veya işyerinin gereklerine dayalı olarak fesih etmek isteyen işveren, feshi yazılı olarak ve bu sürelere bağlı kalarak işçiye iletmekle yükümlüdür.

İş sözleşmesini bildirim süresi vermeksizin fesih eden işveren, bu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak ödemekle yükümlüdür. Öte yandan; iş sözleşmelerinin işçi tarafından feshi, işveren tarafından deneme süresi içinde veya İş Kanunu’nun 25.maddesi (haklı nedenle fesih) ile belirlenen esaslar çerçevesinde feshi halinde işçiye herhangi bir ihbar tazminatı ödenmeyecektir. İş sözleşmesinin işçi tarafından haklı nedenle fesih esasları dışında bir nedenle feshi halinde aynı bildirim süreleri işçi içinde geçerli olup, buna aykırı iş sözleşmesi fesihlerinde işverenin ihbar tazminatı talebi de gündeme gelebilecektir.

İhtarname Nasıl Çekilir? İhtarname Nerden Çekilir?
 

Kanunda özel olarak sayılan zorunlu şekil şartları ve özellikle belirtilen noterin araç olarak kullanıldığı durumlar hariç olmak üzere; mektup, faks, mail, telgraf gibi araçlarla da karşı tarafa ihtarname gönderilebilmektedir. Diğer bir ifadeyle noter vasıtasıyla ihtarname göndermek zorunlu değildir. Ancak bazı durumlarda karşı taraf gönderilen ihtarnamenin, PTT kanalıyla APS ya da iadeli taahhütlü olarak gönderildiği zarfın içinin boş olduğu iddiasında da bulunabilmektedir. Ayrıca Noterler Kanunu’nda ihtar gönderme işini noterlerin yapacakları genel işler arasında saymıştır. Bu nedenlerden ötürü, ihtarname çekme işinin noter vasıtasıyla yapılması, daha sonrasında herhangi bir sorunla karşılaşılmaması adına önemli bir unsurdur. İhtarname çekildikten (gönderildikten) bir süre geçince yani yaklaşık bir ay kadar sonra çekilen evrakı notere götürerek arkasına karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığı hususunda tebliğ şerhini yazdırmak gerekmektedir. Bunun karşı tarafı bağlayıcılığı açısından önemli olup karşı tarafa tebliğ edilmemiş bir ihtar yok hükmünde değerlendirilmektedir.

İhtarname üç nüsha olarak hazırlanır. Bunlardan bir tanesi noterde saklanır, diğeri muhatap işverene gönderilir, bir tanesi de ihtarname çeken işçi olarak size verilir.

Her somut olay birbirinden farklı olduğu için internetten bulunan ihtarname örnekleri her olaya uymaz ve hak kaybı yaşamanıza neden olabilir. 

İhtarname Örneği


İHTARNAMEDİR

İHTAR EDEN          :

VEKİLİ                    : Av. Ömer Avni ÖZYAVUZ

İHTAR EDİLEN      :

KONU                    : 4857 Sayılı İş Kanunun 24/II. maddesi gereğince iş sözleşmesinin haklı nedenle feshi ve bu fesih sonucunda iş sözleşmesinden kaynaklanan ücretlerinin kıdem tazminatının, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti, UBGT ücreti alacağı ve diğer tazminatlarının ödenmesi talebidir.

AÇIKLAMALAR

 Müvekkil …… , işyerinizde 01.02.2013 tarihinde Tır Şoförü olarak çalışmaya başlamıştır. Bu çalışması 01.02.2013 tarihinden iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğimiz tarihe kadar kesintisiz olarak sürmüştür. Müvekkil bu iş için 9.000,00 TL net ücret almaktadır. Müvekkil, üzerine düşen tüm sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmektedir. Buna rağmen müvekkile mobing uygulayarak istifasını istemektesiniz.

          Müvekkile, işyerinizde fazla mesai yaptırılmasına rağmen müvekkile hak ettiği fazla mesai ücreti müvekkil defalarca talep etmesine rağmen hiçbir zaman ödenmemiştir. Müvekkile haftalık izni dahi kullandırılmamaktadır. Müvekkil Ulusal Bayram ve Genel Tatil günlerinde dahi çalıştırılmıştır ancak hak ettiği ücreti hiçbir zaman ödenmemiştir. Müvekkil hak ettiği yıllık izinlerini dahi kullanamamıştır. 4857 Sayılı İş Kanunu hükümleri ve yerleşik Yargıtay içtihatları bu durumda işçiye iş akdini haklı nedenle fesih imkânı tanımaktadır.

 Müvekkil haftanın her günü çalıştırılmış, haftalık izni ve yıllık izni kullandırılmamış, fazla çalışma ücreti ödenmemiş, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılmış ancak hak ettiği ücret hiçbir zaman ödenmemiştir.

TALEP ve SONUÇ   : Fazlaya ilişkin talep ve dava haklarımız saklı kalmak kaydı ile 4857 Sayılı İş Kanununun 24/II. maddesi uyarınca iş akdini haklı nedenlerle derhal feshettiğimizi, iş akdinin tarafımızca haklı nedenle feshi nedeniyle kıdem tazminatının, fazla mesai ücretlerinin, UBGT ücretlerinin, hafta tatili ücretlerinin, yıllık izin ücretlerinin, AGİ alacağının ve diğer işçilik alacaklarının gerçek ücreti üzerinden hesaplanarak tarafıma ait ……… iban numaralı ….. hesabına 3 (üç) gün içinde ödenmesini, aksi takdirde her türlü yasal hakkımızı kullanacağımızı, yargılama gideri ve vekâlet ücretinin tarafınıza yükletileceği hususunu ihtar ederiz.

                                                                    İhtar Eden Vekili
                                                      Av. Ömer Avni ÖZYAVUZ

İşbu üç nüshadan ibaret ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğine, bir nüshasının muhataba tebliğ şerhi verildikten sonra tarafıma iadesine ve bir nüshasının da dairenizde hıfzına müsaadelerinizi rica ederim.

                                                                    İhtar Eden Vekili
                                                      Av. Ömer Avni ÖZYAVUZ