İlamsız İcra Takibi Nedir? Nasıl Açılır? Nasıl İtiraz Edilir?

07/03/2023

İlamsız İcra Takibi Nedir? Nasıl Açılır? Nasıl İtiraz Edilir?

İcra ve İflas Hukuku kapsamına giren icra ve haciz işlemleri, alacaklı kişinin borçludan alacağını tahsil etmesi için İcra Müdürlüğü’nden takip talebinde bulunmasıyla başlatılır.

İcra Takibi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?


İcra takibi; alacaklının, borçlu kişiden borcunu ödemediğinden dolayı, alacağını tahsil edebilmek için, devlet yoluyla almasıdır.

 İlamlı icra ve ilamsız icra olmak üzere, iki türlü icra talebi verilebilir. İlamlı icra işlemleri için, İcra Mahkemesi’nin kararına bağlı olarak işlemler gerçekleştirilirken, ilamsız icra takibinde, herhangi bir mahkeme kararına gerek duyulmaz. Yani İcra Müdürlüğü’nden ilamsız icra takibi talebinde bulunularak, haciz işlemi gerçekleştirilebilir.

İlamsız İcra Takibinde Yetkili İcra Müdürlüğü


İlamsız icra takibi borçlunun yerleşim yerinde ki icra dairesi tarafından yapılır. Sözleşmeden kaynaklı para veya teminat alacağı söz konusu ise sözleşmenin ifa yerindeki icra dairesi de yetkilidir.

Alacaklının elinde kambiyo niteliğinde bir belge bulunmaz ise, alacaklı genel haciz yoluna başvurur. Genel haciz yolunda alacaklı yetkili icra dairesine başvurarak icra takibi başlatır. Alacaklının bu başvurusuyla icra takibi başlar, icra dairesine alacaklının takip talebi üzerine borçluya ödeme emri gönderir. Borçlu ödeme emrine itiraz etmez ise takip kesinleşir.

İlamsız İcra Takibinde İtiraz Nasıl Yapılır ve İtiraz Süresi Ne Kadardır?


İtiraz, ödeme emrine ilişkin icra belgesinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde yapılmalıdır. Hem borç ödenmez hem de itiraz edilmez ise mal beyanında bulunması zorunluluğu vardır. İlamsız icrada 7 gün içinde itiraz edilmez ve ödeme yapılmaz ise mahkemeye gidilmeden doğrudan hacze gidilebilir, zira takip kesinleşmiş sayılır. Eğer borçlu, borçlu olmasına rağmen itiraz eder ise icra inkar tazminatı söz konusu olur.